Two Greek painters create Jewelry as works of art, Oct 2013

February 10, 2015

 Interview by Mrs Dora Iliopoulou - Rogan of Alexandra Koumba in "Epikaira" art magazine in Greece

 102 | http://www.epikaira.gr | 26/09-02/10/13

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ-ΡΟΓΚΑΝ Δρ. Ιστορικός της Τέχνης – Τεχνοκριτικός.

Ζωγράφος, γλύπτρια, ζωγράφος, συλλέκτρια αντικών και γενικά χαρισματική προσωπικότητα, η δραστήρια και αεικίνητη Aλεξάνδρα Kούμπα, με σπουδές στο Λονδίνο (Slade School of Art), στο Μιλάνο και στη Νέα Υόρκη, παράλληλα με την ενασχόλησή της στη διαμόρφωση και τη διακόσμηση χώρων και τη συλλογή αντικών άρχισε εδώ και μερικά χρόνια να δημιουργεί κοσμήματα ώστε να εκτονώσει και μέσ’ από αυτά το μεγάλο πά- θος που είχε από μικρή για τη γλυπτική.

Ενδεικτικά, η ίδια η καλλιτέχνιδα σημειώνει: «Νιώθω μια απελευθέρωση όταν εκφράζω σε ύλη μορφές που δημιουργώ στο μυαλό μου και μια χαρά σαν παιδί όταν, π.χ., τα υλοποιώ γρήγορα για να μην χάσω τη στιγμή. Πάντα βιάζομαι να τελειώσω κάτι στο πρώτο στάδιο, καθώς θέλω να πιά- σω το άυλο πνεύμα που με οδηγεί σε κάθε φάση δημιουργίας. Τα μετέπειτα στάδια είναι απλή διαδικασία. H πρωτογενής μου χαρά εκρήγνυται». Ειδικότερα τώρα σε ό,τι αφορά στο ουσιαστικό κίνητρο που την οδήγησε στην τρισδιάστατη έκφραση πρώτα στη γλυπτική και μετά στο κόσμημα, σημειώνει και πάλι η ίδια: «Από μικρή ήθελα να κάνω γλυπτική και δοκίμασα τη Slade School of Art όταν ήμουν είκοσι δύο χρονών. Θέλησα να ανιχνεύσω και το εμπορικό μέρος, ώστε να συνειδητοποιήσω καλύτερα την απήχηση των δημιουργιών μου στο κοινό. Πήρα μαθήματα αργυροχρυσοχοΐας γιατί έβλεπα το κόσμημα σαν ευκαιρία έκφρασης του πάθους μου στη ζωγραφική και τη γλυπτική. Αργότερα, παράλληλα με το Master in Business που πήρα στο Μιλάνο, διδάχθηκα ειδικά κόσμημα. Με τη συγκυρία της κρίσης το 2008 σκέφτηκα να συνδυάσω το αισθητικό παρόν του κο- σμήματος με το προσιτό της τιμής, ώστε να μπορεί να αποκτήσει ευκολότερα κανείς το αντικείμενο της επιθυμίας του. Με το ίδιο πνεύμα φιλοτεχνώ και είδη δώρων, που συνδυάζουν ποιότητα και προσιτό τίμημα». Τα κοσμήματα σε ασήμι, χρυσό, μέταλλο, δέρμα φιδιού, λάβα, δεμένα με ημιπολύτι- μες ή και πολύτιμες πέτρες της Αλεξάνδρας τεκμηριώνουν την ευρεσιτεχνία της, τις έξυπνες λύσεις που βρίσκει και τις οποίες ανανεώνει συνεχώς, ενώ συνάμα δηλώνουν στις επάλξεις το πάθος της για δημιουργία.

Πρόκειται για ένα ανεξάντλητο ρεπερτόριο πρωτότυπων ιδεών και ευρηματικού σχεδιασμού. Τα κοσμήματά της κολιέ, μπρελόκ, μενταγιόν, σκουλαρίκια, βραχιόλια, charms, port-clefs κ.ά. γοητεύουν με τους συνδυασμούς των χρωμάτων, την ανάλαφρη, σχεδόν αέρινη παρουσία τους σε διαχρονικούς σχεδιασμούς. Με ελεύθερες και αναδημιουργημένες αναφορές στον αιγυπτιακό, τον ελληνικό και γενικά στους πολιτισμούς της Ανατολής και στη σύγχρονη τέχνη, η Αλεξάνδρα πλάθει τον κατάδικό της κόσμο, που κάτω από την επικοινωνιακή μορφή του διαφυλάσσει στο ακέραιο το μυστικό χάρισμα της καλλιτέχνιδας. Χάρισμα που τεκμηριώνει τη διαχρονικότητα των δημιουργιών της με μακρινές τοτεμικές αναφορές, δημιουργική εμμονή σε ορισμένα σύμβολα (αποτροπαïκά κ.ά.) και πολύ σύγχρονα συνταιριάσματα.

Ενυπάρχει μια πνοή στα έργα της δημιουργού που, παρέχοντας τη δυνατότητα απόκτησης των κοσμημάτων της σε πολλά βαλάντια, επικοινωνεί αποτελεσματικά με το κοινό. Φέτος η Αλεξάνδρα έδειξε τα κοσμήματά της στην Ελβετία, στο πλαίσιο του Basel Design Show με την γκαλερί Ramis Barquet, ενώ το φθινόπωρο παρουσιάζει στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Fashion Week τα κοσμήματά της σαν αποκλειστική συλλογή για τη σχεδιάστρια Tia Cibani. Ας σημειώσουμε, ανάμεσα στις ανάλογες δραστηριότητες της Αλεξάνδρας Κούμπα, τη συμμετοχή της τον Οκτώβριο του 2008 με κοσμήματα και είδη δώρων στην παρουσίαση του superstore Henri Bendel –ως πρωτοπαρουσιαζόμενη designer–, όπου συνέχισε να εκθέτει ως πρωτοποριακός designer έξι φορές στα επόμενα δύο χρόνια. Το 2008 επίσης είχε δημιουργήσει μια καλλιτεχνική εγκατάσταση με τον Κ. Βαρώτσο σ’ ένα κτίριο γραφείων στην Αθήνα. Τον επόμενο χρόνο παρουσίασε τμήμα από τη συλλογή με τις αντίκες της του 20ού αιώνα στη διάσημη στο είδος της γκαλερί του Anthony Delorenzo. Αντίκες για τις οποίες είχε φτιάξει ήδη από το 2006 το πρώτο online site στην Ελλάδα. Αισιόδοξα μηνύματα όχι μόνο για τις ικανότητες των συγκεκριμένων καλλιτέχνιδων στις οποίες αναφερθήκαμε εδώ, αλλά και για όλο το δημιουργικό δυναμικό της χώρας μας, που έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να διακριθεί εντός και εκτός της Ελλάδας.

26/09-02/10/13 | http://www.epikaira.gr | 103





Also in Press

Madame Figaro
Madame Figaro

February 16, 2018

Continue Reading

Deluxe Magazine
Deluxe Magazine

December 24, 2017

Continue Reading

The Emerging Designer
The Emerging Designer

December 20, 2017

Continue Reading

Sign up for our Events & Newsletter

Join in our Ancient inspired news to get 10% off your first purchase!

Subscribe to stay updated with new products and offers!